2016-10-09 16:16 #0 av: tlover

Vad innebär det att vara värd på ifokus? Vem kan vara värd på ifokus? Här kommer en artikel som Niklas skrivit om att vara värd på ifokus

Vad kan en iFokussajt handla om?

En iFokussajt kan vara inriktad på nästan vilket intresseområde som helst. Titta på listan över de sajter som finns (http://www.ifokus.se/) så ser du att ämnena varierar mycket. Vi har allt från smala ämnen (hittekatter, Volvo valp och proveniens) till breda (trädgård, resor och foto). Det viktiga är att det finns ett intresse av att diskutera ämnet och att samla information om det på ett ställe.

Här är några exempel på sajter som efterfrågas:

 • Ekologiskt
 • Husmorstips
 • Friluftsliv
 • Dalmatiner
 • Ormar
 • Linux
 • Inredning

Klubbar och föreningar är också välkomna att driva sajter inom olika intresseområden. Ett flertal av våra sajter har sitt ursprung i e-postlistor, andra diskussionsforum och grupper på exempelvis MSN.

  Vad kostar det?

  Du betalar ingenting för att driva en sajt inom iFokusnätverket. Kostnad för drift, utveckling med mera ska bekostas av annonsintäkter.

  Vilka funktioner finns det på en iFokussajt?

  Vi har ägnat mycket tid åt att utveckla iFokusplattformen. Vi kan inte räkna upp alla funktioner, men här är några:

  • Diskussionsforum med möjlighet att bifoga filer och göra undersökningar
  • Artikelavdelning där du kan samla redaktionellt innehåll, ungefär som en webbtidning
  • Fotoalbum, gästbok och personliga sidor för alla medlemmar
  • Länksamling för sajten
  • Internt meddelandesystem för alla medlemmar
  • Sökfunktion för artiklar och diskussionsinlägg
  • Administrationsverktyg för diskussionsforum, artikelarkiv, medlemmar ochmedarbetare

  Plattformen utvecklas hela tiden och det tillkommer nya och förbättrade funktioner löpande. Som värd har du möjlighet att påverka utvecklingen genom att berätta för oss vad du tycker.

  Vad får jag som värd?

  Vi tillhandahåller en färdig sajt som du kan forma efter egna önskemål. Vi sköter den tekniska driften av servrar och tar ansvar för vidareutveckling av plattformen. Vi stödjer dig i skötsel av sajten när du behöver det.

  Tack vare att din sajt ingår i iFokus-nätverket är den synlig för alla iFokus-medlemmar. Det ökar möjligheterna för dig att få medlemmar till din sajt.

  Vad krävs av mig som värd?

  • Du måste ha ett stort intresse för det ämne sajten ska fokusera på
  • Du bör ha lätt för och tycka om att skriva på svenska. Det är viktigt att våra värdar ger ett seriöst intryck eftersom de är representanter för hela iFokus-nätverket.
  • Det är bra om du har ett nätverk av personer med samma intresse
  • Du gillar att kommunicera med andra människor
  • Du har tid att utveckla ditt intresse på en iFokussajt
  • Du är minst 18 år gammal

  Vilka sysslor brukar ingå i "värdjobbet"?

  Först av allt får du strukturera sajten. Det gör du genom att skapa grupper för diskussionsinlägg och kategorier för artiklar. Därefter skriver du egna texter och artiklar, bjuder in vänner och bekanta och utser medarbetare som kan hjälpa dig att ta hand om sajten. När du känner dig redo lägger vi upp sajten i nätverket. Det betyder att den blir synlig för alla medlemmar på iFokus.

  Du är inte ensam

  Som värd för en iFokussajt är du inte ensam. Du ingår i ett nätverk tillsammans med alla andra iFokusvärdar. Behöver du stöd eller undrar något om hur du ska driva din sajt, finns de andra värdarna och vi som driver nätverket till hands. Värdarna har en egen sajt där vi har samlat mycket information och mallar som du kan använda. Eftersom iFokusnätverket har så många värdar och medarbetare finns det ofta någon att diskutera med, alla tider på dygnet.

  Du har möjlighet att utse medarbetare som kan hjälpa till att skriva artiklar och hålla ordning i diskussionerna. Det är något vi rekommenderar att du gör eftersom det underlättar ditt arbete.

  Har du frågor?

  Hör av dig till oss om det är något du undrar. Vi svarar gärna på dina frågor om vad det innebär att driva en sajt inom Fokusnätverket. Skicka ditt e-post tillstaffan@ifokus.se.

  » Här startar du din egen sajt - det tar bara några minuter

  Vad våra värdar tycker om iFokus

  Anna Lundin
  Barn iFokus

  Alla diskussioner med övriga sajtvärdar och medarbetare är guld värd.

  Eva Rittsel
  Glaskonst iFokus

  Blev frälst i iFokusidén och fick chansen att flytta hit med mina medlemmar då det inte längre fungerade med det förra forumet.

  Cattis Öhman
  Shetlandsponny iFokus

  Visst saknar jag vissa saker, jag har massor med drömmar, men iFokus lyhördhet för mina önskemål gör att jag känner mig väldigt hemma här!

  Gerodean Elleby
  Mus iFokus

  Så fort jag kom till iFokus kände jag att jag hittat rätt. Jag gillar tanken med nätverket, älskar layouten och börjar även få kläm på en utmärkt struktur.

  Margareta Lundström
  Kolhydrater iFokus

  Det krävs ingen avancerad datorkunskap för att starta en sajt. Klarar man bara att följa enkla instruktioner så är sajten snart igång!

  - Niklas 2010-02-16

  tlover här, hoppas att ni har hittat det ni söker, denna artikel är skriven 2010 så vissa saker kan ha ändrats men då jag fått tillåtelse att kopiera artikeln har jag valt att ha kvar den i sin helhet.

  De saker som ändrats som jag vet om är att det numer inte finns fotoalbum och det finns numer en sajt som heter husmorstips.